anna
Αριθμός μηνυμάτων : 923 Ημερομηνία εγγραφής : 22/06/2010 Ηλικία : 60 Τόπος : Αθήνα
| Θέμα: "Οι ανέγγιχτοι" Παρ 25 Ιουν - 12:29 | |
| Η σειρά περιγράφει μια ομάδα ανθρώπων στην Ινδία που έχουν καταφέρει να κρατούν ψηλά το κεφάλι παρά την κοινωνική τους θέση, οι αποκαλούμενοι «Ανέγγιχτοι».
Επεισόδιο 1ο:«Η χειρότερη δουλειά στον κόσμο». Στην Ινδία οι «Ανέγγιχτοι» κατέχουν την κατώτερη θέση στο σύστημα των καστών. Σήμερα δεν είναι σύννομο να μεροληπτείς κατά ενός «ανέγγιχτου», ακόμη και αν παραμένει στον πάτο του συστήματος. Η διάκριση σε κάστες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα παγκοσμίως που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι Ανέγγιχτοι» είναι προορισμένοι για να εκτελούν επονείδιστες εργασίες της κοινωνίας. Δουλειά, για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ινδούς, είναι το να πετούν τα ανθρώπινα περιττώματα από τα αποχωρητήρια.
Επεισόδιο 2ο:«Γεννημένες στα Πορνεία». (Born into Prostitution) Οι γυναίκες Badi, δουλεύουν παραδοσιακά ως πόρνες. Οι ανέγγιχτες Badi έχουν τις δικές τους γειτονιές στην πόλη Ρατζαπούρ στα δυτικά του Νεπάλ. Οι γυναίκες περνάνε όλη την ημέρα περιμένοντας τους πελάτες να έρθουν.
Έτος παραγωγής: (2006) Οι ντάλιτς ζουν με τον καθημερινό φόβο του δημόσιου εξευτελισμού. Ακόμα και το να περάσουν από μια γειτονιά ανώτερης κάστας θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την ζωή τους. Υπολογίζεται πως κάθε μέρα δύο ντάλιτ δολοφονούνται, τρεις γυναίκες ντάλιτ βιάζονται και δυο σπίτια ντάλιτ τυλίγονται στις φλόγες από μέλη των ανώτερων καστών.
Στην επαρχία Μπιχάρ ολόκληρα χωριά ντάλιτ αφανίζονται από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς των ανώτερων καστών, σε ένα είδος "κοινωνικής εκκαθάρισης". Σε άλλες επαρχίες της Ινδίας, οι Ανέγγιχτοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό "για να μην μολύνουν το πηγάδι". Δεν μπορούν να μπουν σε ναούς, σε δημόσια μέσα μεταφοράς ή να πιούν τσάι σε ένα τεϊοποτείο. Ακόμη και στα αστυνομικά τμήματα, συχνά, τους ζητάνε "εισιτήριο" για να μπορέσουν να μπουν και να καταγγείλουν αυτό που τους συνέβη.
Για τον πλούσιο γαιοκτήμονα Τσιτέντερ όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα και σωστά. Απαντά ορθά-κοφτά στις ερωτήσεις του Γιώργου Αυγερόπουλου, εκφράζοντας την νοοτροπία της κάστας που ανήκει, της ανώτερης κάστας που εξουσιάζει στην Ινδική επαρχεία τον 21ο αιώνα.
Αν πάτε σε ένα ναό να προσευχηθείτε και βρείτε εκεί έναν ντάλιτ;
Δεν θα μπω. Πρώτα από όλα, δεν θα αφήσω τον ντάλιτ να μπει μέσα στο ναό.
Αν είστε σε ένα τεϊοποτείο και ένας ντάλιτ κάτσει δίπλα σας, θα πιείτε το τσάι σας;
Δεν θα το πιω, θα το πετάξω και θα φύγω. Πως μπορώ να το πιω; Δεν θα το πιω!
Επιτρέπετε στους ντάλιτ να μπαίνουν στο σπίτι σας;
Πως να τους αφήσω να μπουν στο σπίτι μου; Απέξω τους μιλάμε και απέξω τους δίνουμε ότι είναι.
Γιατί;
Που είμαι εγώ (ο γαιοκτήμονας δείχνει με το χέρι ψηλά επάνω) και που είναι αυτοί (δείχνει με το χέρι χαμηλά το χώμα).
Ποιά είναι η διαφορά σας;
Είναι βρώμικοι και είναι μικροί. Εμείς ανήκουμε στις ανώτερες κάστες, αυτοί ανήκουν στις κατώτατες. Πως μπορούμε να αναμιχθούμε. Τους λέμε: "δουλέψτε, πάρτε τα λεφτά σας κι άντε να χαθείτε". Δε τους μιλάμε πολύ.
Αν πεθάνει το καλύτερο ζώο σας και ένας ντάλιτ, για ποιον θα στενοχωρηθείτε πιο πολύ;
Θα στενοχωρηθώ για το βουβάλι μου. Τους πληρώνουμε τους ντάλιτ. Αν πεθάνουν, θα βρούμε κάποιον άλλον. Θα στενοχωρηθώ για το βουβάλι γιατί το έχω μεγαλώσει από μικρό και για αυτό το αγαπώ.
Οι ντάλιτς δεν είναι άνθρωποι;
Δεν είναι από την κάστα μου, είναι απέξω, δεν είναι από το σπίτι μου. Τον ντάλιτ τον πληρώνουμε και πέθανε. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Θα στενοχωρηθώ μόνο για το βουβάλι μου, γιατί το έχω μεγαλώσει και πίνω γάλα από αυτό. Αγκόρι Σάντους, ονομάζονται οι ινδουιστές ασκητές που, σύμφωνα με τον μύθο, για να ενωθούν με το Θείο, τρώνε τις σάρκες των μισοκαμένων πτωμάτων που επιπλέουν στο Γάγγη. Υπάρχουν ή όχι; Κι αν υπάρχουν, είναι απλά παρανοϊκοί κανίβαλοι ή όντα που ανήκουν σε μια πραγματικότητα που εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε, «μικροί θεοί» που αξίζουν το σεβασμό μας;
YΣ... Ο Εξάντας ερεύνησε για μήνες το θέμα στην ενδοχώρα της Ινδίας. Κι έγινε μάρτυρας απίστευτων ιστοριών σαν αυτή του χωριού Μποπούρ, όπου ολόκληρη η κοινότητα συνωμότησε στην εν ψυχρώ εκτέλεση δύο νέων ανθρώπων. Το αγόρι ήταν ντάλιτ και η κοπέλα ανώτερης κάστας κόρη Βραχμάνου. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και κλέφτηκαν αναζητώντας καταφύγιο στην πρωτεύουσα. Τα μέλη των ανώτερων καστών του χωριού πήγαν στο Δελχί, τους εντόπισαν, τους έφεραν πίσω και τους εκτέλεσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η κοινωνική και θρησκευτική τάξη αποκαταστάθηκε…
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] | |
|