Μια «μεγάλη μάχη για την αποκατάσταση της αυτονομίας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης» δίνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο μήνυμά του για την 36η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τονίζει, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, ότι «σήμερα, όπως το 1974 αποτινάξαμε τα δεσμά της χούντας, είναι η ώρα να αποτινάξουμε τις δουλείες που μας κληροδότησε το παρελθόν».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εστιάζει στο ιδιαίτερο νόημα που αποκτά σήμερα η επέτειος, λόγω της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται η χώρα. «Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτέλεσε κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία μας. Ο άνεμος της ελευθερίας έφερε την ελπίδα και γέμισε τη χώρα μας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον που ήταν μπροστά», τονίζει, συνδέοντας εκείνη την εποχή με τη σημερινή περίοδο:
«Η φετινή 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το λαό μας. Δίνουμε και πάλι όλοι μαζί μια μεγάλη μάχη. Αυτή τη φορά η μάχη αφορά την αποκατάσταση της αυτονομίας μας, της αξιοπρέπειάς μας, της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, της προοπτικής του λαού μας».
Ο κ. Παπανδρέου ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο οικοδομήθηκε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, αποδίδοντας τη σημερινή κρίση στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, «αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν».
Κάνει, επίσης, λόγο για επικράτηση της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και της ευνοιοκρατίας στην πολιτική ζωή του τόπου, που -όπως υποστηρίζει- οδήγησαν σε ένα παραγωγικό μοντέλο άδικο και καταδικασμένο στον μαρασμό. «Γι’ αυτό και σήμερα, όπως το 1974 αποτινάξαμε τα δεσμά της χούντας, είναι η ώρα να αποτινάξουμε αυτές τις δουλείες που μας κληροδότησε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, που πατά γερά στα πόδια της. Να ξαναδώσουμε περιερχόμενο, λάμψη και οξυγόνο στη Δημοκρατία μας».
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει δύσκολο το δρόμο που διανύει η χώρα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι και «ο μοναδικός προς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, προς την εξασφάλιση της ευημερίας και για μας και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν».
«Σήμερα, 36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε. Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2010
Τον Ιούλιο του 1974 η πατρίδα μας, μετά από σκληρό αγώνα και κοινή προσπάθεια, έβγαινε οριστικά από το σκοτάδι της χούντας των συνταγματαρχών και της καταπάτησης των ανθρωπίνων και των πολιτικών μας δικαιωμάτων.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτέλεσε κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία μας. Ο άνεμος της ελευθερίας έφερε την ελπίδα και γέμισε τη χώρα μας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον που ήταν μπροστά. Δημιούργησε καινούρια δυναμική και γέννησε νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που ανέλαβαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο μέλλον. Η μάχη για την ελευθερία είχε κερδηθεί και δικαιωθεί. Και αυτό γιορτάζουμε σήμερα, όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
Η φετινή, 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όμως, συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το λαό μας. Δίνουμε και πάλι όλοι μαζί μια μεγάλη μάχη. Αυτή τη φορά η μάχη αφορά την αποκατάσταση της αυτονομίας μας, της αξιοπρέπειάς μας, της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, της προοπτικής του λαού μας.
Βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα μιας κρίσης που οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν. Στη δημόσια και στην πολιτική ζωή της χώρας επικράτησαν οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά και το δίκαιο του ισχυρού. Ο εύκολος πλουτισμός και η ευνοιοκρατία οδήγησαν σε ένα παραγωγικό μοντέλο άδικο και καταδικασμένο στον μαρασμό.
Το κράτος, αντί να μετασχηματιστεί σε μέσο για την ανάπτυξη, για το συλλογικό καλό και για την κοινωνική δικαιοσύνη, μετατράπηκε σε μέσο εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων, ανήμπορο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές και στρατηγικές για τον τόπο. Η διαφθορά επικράτησε πλήρως και έγινε πολιτικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, αλλά και τρόπου ζωής. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχασε την εμπιστοσύνη της στην ίδια την Πολιτεία. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την Ελλάδα απροστάτευτη, έρμαιο στις ορέξεις κερδοσκόπων και καιροσκόπων.
Γι’ αυτό και σήμερα, όπως το 1974 αποτινάξαμε τα δεσμά της χούντας, είναι η ώρα να αποτινάξουμε αυτές τις δουλείες που μας κληροδότησε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, που πατά γερά στα πόδια της. Να ξαναδώσουμε περιερχόμενο, λάμψη και οξυγόνο στη Δημοκρατία μας.
Το τίμημα των σφαλμάτων που έγιναν εις βάρος όλων μας, όλων των Ελλήνων, τα περασμένα χρόνια, είναι μεγάλο και το πληρώνουμε όλοι. Όμως ακόμα μεγαλύτερη είναι η ένταση της σημερινής μας προσπάθειας για την οικοδόμηση της Ελλάδας που και ανήκει και αξίζει στους Έλληνες. Της Ελλάδας της ποιότητας, των αξιών και της ανθρωπιάς. Της Ελλάδας της συλλογικής προσπάθειας, που αγωνίζεται για στόχους κοινούς. Της Ελλάδας που ορίζει την τύχη της χωρίς εξαρτήσεις και επιτηρήσεις.
Τη δυνατότητα να χτίσουμε αυτή την Ελλάδα την έχουμε στα χέρια μας. Είναι ο πολιτισμός, οι ελληνικές αξίες, το μεράκι, το μέτρο, το φιλότιμο, η φιλοξενία και η ανθρωπιά. Είναι ο τεράστιος φυσικός μας πλούτος. Είναι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, που αγωνιούν, δουλεύουν και συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή, αλλά και για μια διαφορετική κοινωνία.
Ο δρόμος που διανύουμε είναι δύσκολος, όμως είναι ο μοναδικός δρόμος προς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, προς την εξασφάλιση της ευημερίας και για μας και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Η Ελλάδα σήμερα ανακτά την αξιοπιστία, την ισχύ, το δικαίωμα της να ορίζει το μέλλον της με τις πολύ μεγάλες αλλαγές, που σκοπό έχουν να αναδείξουν ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Να αναδείξουμε την Ελλάδα των αξιών.
Σήμερα, 36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε.
Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία.
tanea.gr