ΔΕΣΠΟΙΝΑ Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 1540 Ημερομηνία εγγραφής : 13/06/2010 Ηλικία : 69 Τόπος : ΑΘΗΝΑ
| Θέμα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κυρ 25 Ιουλ - 1:11 | |
| By ANT1 Internet, [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]«Δεν προφέραμε το «επτωχεύσαμεν» και ούτε θα το κάνουμε»«Δεν προφέραμε τη γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη, «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και ούτε θα το κάνουμε», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για την Ελλάδα του Rai Uno.[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]ant1online Εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, με συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μετέδωσε το ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.
Πιο αναλυτικά, ο δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης τόνισε ότι «η θέληση της Ελλάδας να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τους τουρίστες, αποτελεί μόνον ένα μέρος της όλης πραγματικότητας. Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση της χώρας, ακολουθεί την υποχρεωτική οδό των περικοπών, για να μπορέσει να σώσει την οικονομία».
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργο Παπανδρέου, μιλώντας στον απεσταλμένο της Rai.
«Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται πάντα στις κινήσεις της πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες ζητήσαμε την παρέμβαση των λεγόμενων μηχανισμών οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, είναι πολύ διστακτικές. Και ο πιο μικρός κίνδυνος τις φοβίζει. Φθάνει ένα άρθρο ή η δήλωση ενός ακαδημαϊκού, για να πέσουν σε βαθύτατη ανασφάλεια, και να ξεκινήσει η κερδοσκοπία» εξηγεί ο πρωθυπουργός.
Ο δημοσιογράφος της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, στο εκτενές ρεπορτάζ του, παρατηρεί ότι «και τον Ιούλιο, στην Αθήνα, τα συνδικάτα συνεχίζουν να προκηρύσσουν απεργίες». Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε στη Rai ότι «οι διαμαρτυρίες δεν στέφονται κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά μιας πολιτικής που επιβάλλεται άνωθεν, και πλήττει περισσότερο τις συνέπειες, και λιγότερο της αιτίες της κρίσης αυτής». «Πρέπει να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην εξυγίανση τρεις κατηγορίες: οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, και οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες», προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι ο καθ' ένας θα συμβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Μέχρι τώρα, αυτό δεν συνέβαινε, ούτε σε μας, ούτε σε άλλες χώρες της Μεσογείου», απαντά έμμεσα ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι κοινωνίες μας, ήταν γεμάτες ανισότητες και οι πλούσιοι κατάφερναν εύκολα να φοροδιαφεύγουν».
Το εκτενές ρεπορτάζ της Rai, παρουσιάζει τις παραλίες και τα μαγαζιά της Μυκόνου, με ιταλό τουριστικό επιχειρηματία να διαβεβαιώνει τους τηλεθεατές ότι «στο νησί δεν υπάρχει καμία κρίση, ίσως μια κάποια μικρή μείωση στα έξοδα των επισκεπτών, αλλά τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό».
Σε ότι αφορά την αγορά των ακινήτων, υπεύθυνοι μεσιτικών γραφείων, εξηγούν στον δημοσιογράφο ότι «υπάρχει μια κάμψη της τάξης του 20%. Όσοι πέρυσι ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν μέχρι και 250.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα ενενήντα τετραγωνικών, τώρα δεν προσφέρουν πάνω από 150.000 ευρώ».
Σε σχέση με τον νέο φορολογικό νόμο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζει, ότι «πρέπει να ανακατανεμηθούν τόσο οι υποχρεώσεις, αλλά και ο πλούτος. Ο νόμος αυτός θα χρησιμεύσει τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και για να υποχρεώσει τις πιο πλούσιες, κοινωνικά, τάξεις, να σηκώσουν, και αυτές, το βάρος αυτής της κρίσης».
Μετά από σχετική ερώτηση του ιταλού ρεπόρτερ, ο πρωθυπουργός, τονίζει ότι «τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται, πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρχιπελάγη μας είναι μια πηγή ευεξίας για όλους και για τους ξένους. Αν πουλούσαμε τα νησιά, θα σήμαινε ότι θα κλείναμε την θάλασσα, ότι θα περιορίζαμε την πρόσβαση μόνον σε λιγοστά άτομα».
Τέλος, ο απεσταλμένος της Rai, ρωτά τον πρωθυπουργό αν σκέφθηκε ποτέ την γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη, «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και ο κ. Παπανδρέου απαντά: «ευτυχώς δεν αναγκασθήκαμε να προφέρουμε μια φράση σαν και αυτή, και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα, έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, την στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή την στιγμή, ακολουθούμε το σωστό δρόμο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε». | |
|