Μετά τους δικηγόρους και οι εισαγγελείς δηλώνουν αντίθετοι σε σειρά αλλαγών, που προωθούνται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παρότι αναγνωρίζει ότι ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου κινούνται προς θετική κατεύθυνση, τάσσεται κατά πολλών εκ των προτεινόμενων αλλαγών οι οποίες, όπως τονίζει «όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αλλά αντίθετα είτε την εμποδίζουν είτε την εξουδετερώνουν».
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος θεωρεί, μάλιστα, ότι σε άρθρα όπως αυτό για συντομότερες προθεσμίες στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και της ανάκρισης «παρεισάγουν περισσότερο εντυπωσιασμό παρά ουσία», καθώς όπως αναφέρει έτσι «ισοπεδώνονται αδιάκριτα όλες οι υποθέσεις και παραγνωρίζεται, ότι πολλές από αυτές έχουν μεγάλη βαρύτητα και απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία».
Επιπλέον, οι εισαγγελείς βρίσκουν πως κάποιες απ’ τις προτεινόμενες αλλαγές όπως αυτή που προβλέπει ότι η υπόθεση που αναβάλλεται πρέπει να εκδικάζεται σε 2 μήνες από την ίδια σύνθεση, είναι πρακτικά ανέφικτες και δημιουργούν κινδύνους για ακυρότητες.
«Η υποχρέωση εκδίκασης της μετ αναβολής υπόθεσης από την ίδια σύνθεση είναι σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτη( μεταθέσεις αποσπάσεις, ασθένειες) και τυχόν εκδίκαση αυτής από διαφορετική σύνθεση ενδεχομένως θα αποτελέσει λόγο απόλυτης ακυρότητας( 171 παρ 1α) με αποτέλεσμα να επιτευχθεί το αντίθετο του επιδιωκομένου. Δηλ η επιβράδυνση της διαδικασίας», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ακόμη και η αύξηση αρμοδιοτήτων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με την «αθρόα και χωρίς κριτήρια προσθήκη ύλης», όπως λένε, εγκυμονεί κινδύνους και «θα καταστήσει έως και αδύνατη την εκδίκαση των υποθέσεων», με δεδομένο ότι ήδη τα πινάκια τους είναι υπερφορτωμένα».
Οι εισαγγελείς διαπιστώνουν πως για άλλη μία φορά επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το θέμα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης «αποσπασματικά και χωρίς προηγουμένως να έχει αντιμετωπίσει τη παθογένεια της ποινικοποίησης κοινωνικών συμπεριφορών», με αποτέλεσμα οι τροποποιήσεις που προωθούνται «παρά τα ορισμένα θετικά που είχαν, αποτελούν εμβαλωματικές λύσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν ριζικά και συνολικά το πρόβλημα της ποινικής δικαιοσύνης».
zougla.gr