ΔΕΣΠΟΙΝΑ Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 1540 Ημερομηνία εγγραφής : 13/06/2010 Ηλικία : 69 Τόπος : ΑΘΗΝΑ
| Θέμα: Συγκίνηση για τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων Τετ 13 Οκτ - 1:48 | |
| Συγκίνηση για τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχωνΣυγκινημένος παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων που παρέμειναν παγιδευμένοι για πάνω από δύο μήνες σε μεταλλείο χαλκού στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός των πρώτων μεταλλωρύχων που παρέμειναν παγιδευμένοι για πάνω από δύο μήνες σε μεταλλείο χαλκού στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, βγήκε στην επιφάνεια σώος και ασφαλής, ο πρώτος από τους 33 εργαζόμενους που βγήκε θριαμβευτικά από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από τέτοιο βάθος.
Λίγο αργότερα βγήκε και ο δεύτερος μεταλλωρύχος, ο Μάριο Σεπούλβεδα, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αγκάλιαζε και φίλαγε τους διασώστες, ευχαριστώντας τους για την όλη προσπάθεια.
Ο μεταλλωρύχος Χουάν Ιλάνες είναι ο τρίτος από τους 33 παγιδευμένους συναδέλφους του σε ορυχείο χρυσού και χαλκού της Χιλής που ανεβαίνει στην επιφάνεια σε διάστημα δύο ωρών, από τότε που άρχισε η επιχείρηση. Ο Ιλάνες, πρώην στρατιωτικός 52 ετών, βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.
Αμέσως μετά οδηγήθηκε σε υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στηθεί στον καταυλισμό όπως και οι δύο συνάδελφοί του που έφτασαν στην επιφάνεια πριν από εκείνον. Η διαδικασία μέχρι να φτάσει και ο τρίτος μεταλλωρύχος στην επιφάνεια της γης κράτησε 15 λεπτά, ενώ με ίδιους ρυθμούς βγήκε στην επιφάνεια και ο τέταρτος μεταλλωρύχος, στις 09.10 ώρα Ελλάδας, ο μόνος μη Χιλιανός, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι.
Λίγο μετά τις 10.00 ώρα Ελλάδος βγήκε στην επιφάνεια της γης και ο πέμπτος μεταλλωρύχος, ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες, ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή. Ο Σάντσες, ο οποίος έδειχνε λιγότερο υγιής από τους προηγούμενους διασωθέντες, αφού αγκάλιασε τους διασώστες του, τοποθετήθηκε αμέσως σε φορίο. Επιτυχώς ολοκληρώθηκε και η διάσωση του έκτου κατά σειρά μεταλλωρύχου, ενώ αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, όλοι οι παγιδευμένοι εργάτες θα έχουν διασωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Ο Μάριο Σεπούλβεδα, ο δεύτερος Χιλιανός μεταλλωρύχος που έφθασε στην επιφάνεια της γης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του 68ήμερου εφιάλτη ήταν μαζί με τον Θεό και τον Διάβολο. «Ήμουν με τον Θεό και με τον Διάβολο», είπε ο Μάριο Σεπούλβεδα έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε έναν ολιγόλεπτο μονόλογο μπροστά στις κάμερες, ο οποίος μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χιλής. «Τσακώθηκα μαζί τους. Έπιασα το χέρι του Θεού, ήταν το καλύτερο. Ήξερα πάντα ότι ο Θεός θα μας σώσει», είπε ο 39χρονος μεταλλωρύχος, φανερά συγκινημένος, σε υπερδιέγρεση και μιλώντας χωρίς διακοπή, ζήτησε να μην αντιμετωπίσουν τους 33 σαν να είναι καλλιτέχνες ή δημοσιογράφοι. «Θέλω να με αντιμετωπίσουν ως μεταλλωρύχο. Θέλω να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν ως τον Μάριο Αντόνιο Σεπούλβεδα, εργάτη, μεταλλωρύχο. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι διότι πιστεύω ότι έχω γεννηθεί για να πεθάνω στη δουλειά. Και είμαι υπερήφανος για την διαπαιδαγώγησή μου».
Ο μεταλλωρύχος απηύθυνε έκκληση για μεταβολές στον κόσμο της εργασίας, που δεν μπορεί να παραμείνει στη σημερινή του κατάσταση. Εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τους διασώστες, οι οποίοι αρχικά έκαναν έρευνες επί 17 ημέρες για να εντοπίσουν τους 33 μεταλλωρύχους ζωντανούς και στη συνέχεια έστησαν και πραγματοποίησαν αυτήν την τεράστια επιχείρηση σωτηρίας είπε: «Μας έβγαλαν. Εμείς βάλαμε τους εαυτούς μας, την τρέλα μας, την εμπειρία και την καρδιά μας του μεταλλωρύχου, αλλά οι επαγγελματίες έβαλαν όλα τα υπόλοιπα...Είναι απίστευτο, στα 700 μέτρα και μας έβγαλαν». Ο μεταλλωρύχος τελείωσε τον μονόλογό του λέγοντας: «Η ζωή μού φέρθηκε σκληρά, αλλά έμαθα...».
Οι οικογένειες του Φλορένσιο Άβαλος, του πρώτου διασωθέντος, και του Σεπούλβεδα ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς. Ο Άβαλος εισήχθη απευθείας σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο ορυχείο για εξετάσεις. Αναμένεται να ακολουθήσουν ο Χουάν Ιγιάνες, 52 ετών, και ο Βολιβιάνος Κάρλος Μαμάνι, 23.
Δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ευφορία του ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, μετά την ανάβαση του πρώτου μεταλλωρύχου από τους 33 που παρέμεναν παγιδευμένοι 622 μέτρα κάτω από τη γη. «Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό», είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη Τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ. Η επιχείρηση καλύπτεται από εκατοντάδες Χιλιανούς και ξένους δημοσιογράφους. Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για «μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ… Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων». Ευχαρίστησε το Θεό και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος «νοιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι».
Στο μεταξύ, για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Π. Τζέι Κρόουλι στο Twitter.Ant1 | |
|