ΔΕΣΠΟΙΝΑ Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 1540 Ημερομηνία εγγραφής : 13/06/2010 Ηλικία : 69 Τόπος : ΑΘΗΝΑ
| Θέμα: “Ανάβει πράσινο” το Υπουργικό Συμβούλιο για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου Παρ 3 Δεκ - 3:10 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Μετά από δέκα χρόνια ο χώρος των ερευνών “ζεσταίνεται” και πάλι. Σήμερα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη σύσταση φορέα του Δημοσίου ο οποίος θα αναλαμβάνει τις μελέτες και τους διεθνείς διαγωνισμούς για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. Ήδη όπως έχει γράψει το newsit οι υπάρχουσες μελέτες έχουν κινήσει το ενδιαφέρων μεγάλων εταιρειών και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 18 σημεία διάσπαρτα σε όλη σχεδόν τη χώρα στα οποία υπάρχουν όλες οι ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα τόσο πετρελαίου, όσο και φυσικού αερίου. Υπάρχουν μάλιστα τρία σημεία στη δυτική και βόρεια Ελλάδα που σύμφωνα με τους επιστήμονες η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορεί να είναι άμεση.
“Φυσικό αέριο για να κινήσει και να ζεστάνει ολόκληρη την Ευρώπη για 30 χρόνια” υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο λένε οι επιστήμονες, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα κοιτάσματα πετρελαίου που είναι “σπαρμένα” στο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα αρκούν για να εξασφαλίσουν την αυτονομία της χώρας.
10 συνολικά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, στα δυτικά έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στον Πατραϊκό και το Μεσσηνιακός Κόλπο, το Β. Ιόνιο, την Ήπειρος και την Αιτωλοακαρνανία.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που οδηγούν τις έρευνες στα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χερσαία περιοχή της Δυτικής Θράκης.
Ήδη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επόμενη κίνηση για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Μπαμπουρα στο Θρακικό πέλαγος. Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί εκεί εξηγούν και το... ενδιαφέρον αλλά και τις διαρκείς προκλήσεις τις Τουρκίας στην περιοχή.
Τα κοιτάσματα του Πρίνου είναι σε όλους γνωστά, έχουν “δώσει” μέχρι σήμερα 116 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 850 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ακόμη “δέκα Πρίνους” στο Αιγαίο.
Άμεσα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για έρευνες φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, όμως εξίσου πιθανή είναι μια ανάλογη κίνηση στα Βόρεια της Κέρκυρας. (Αυτή είναι και η εξήγηση για την εμπλοκή στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας)
Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών για την περιοχή των Οθωνών.
Ωστόσο εκτός από δύο με τρεις (το πολύ) περιοχές στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2000 γεωτρήσεις για τις απαραίτητες μετρήσεις. Διαδικασία που εκτός από χρόνο απαιτεί και πολύ χρήμα.
Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ωστόσο η Κύπρος που ακολούθησε την διαδικασία “non exclusive surveys” δηλαδή δόθηκε η άδεια σε εταιρείες να κάνουν τις έρευνες με δικά τους έξοδα και στη συνέχεια να τις εμπορεύονται σε εταιρείες προκαλώντας το ενδιαφέρον της αγοράς. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πλήρωσε το παραμικρό.
Η Κύπρος ωστόσο είχε καιρό πριν προχωρήσει και σε μια ακόμη πιο σημαντική κίνηση, είχε οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της, τη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη με τους γείτονές της προς τα δυτικά και τα νότια και έτσι προέκυψαν οι έρευνες και ο εντοπισμός κοιτασμάτων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
Από τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης στα πετρέλαια του Ιονίου όλα δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από τον ορυκτό πλούτο της χώρας με τον υφυπουργό περιβάλλοντος να λέει στη Βουλή “ τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα”.
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μανιάτης σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων.
Όπου υπάρχει... καπνός όμως υπάρχει και φωτιά, για την ακρίβεια... εύφλεκτα υλικά όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Μετά την αποκάλυψη ότι στα νότια της Κρήτης, ανοιχτά των νομών Ιεράπετρας, Λασιθίου και Ηρακλείου, υπάρχουν κοιτάσματα μεγέθους... Αλάσκας έρχεται μια δεύτερη περιοχή να κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Ολόκληρη η ζώνη από τα δυτικά της Πελοποννήσου, η περιοχή των Επτανήσων και ανοιχτά μέχρι την Ιταλική χερσόνησο, αλλά και ολόκληρη η ηπειρωτική περιοχή που καταλαμβάνουν η νέες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, μαζί με τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Εδώ οι έρευνες έχουν δώσει στοιχεία για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου, ενώ έχουν εντοπιστεί και περιοχές με ορυκτό αλάτι που συνήθως σηματοδοτούν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Μεγέθους... Αλάσκας είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος ισχυρίζεται ότι είναι καιρός η Ελλάδα να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών της πόρων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα κοιτάσματα σε Αιγαίο, Νότια Κρήτη και Ιόνιο μετά τις μελέτες Νορβηγών, Αμερικανών και Γάλλων μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Στη λεγόμενη “λεκάνη του Ηροδότου” τα κοιτάσματα υπολογίζονται στα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όγκος που μπορεί να συγκριθεί μονάχα με τα αντίστοιχα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλάσκας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Φώσκολου στην εφημερίδα το “Έθνος” αρκεί να δώσει η Ελλάδα της άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για να εξοικονομήσει περί τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια. Μονάχα από την άδεια εκμετάλλευσης, τίποτε άλλο και μόνο για την περιοχή της Κρήτης.
ΠΗΓΗ:newsit.gr | |
|