Όταν η φίλη μου η Χαρά μου είπε ότι έφτιαξε το νοστιμότερο ψωμί μόνο με ένα αλεύρι και ένα κουτάκι μπύρα, την κοίταξα δύσπιστα.
Πέρασαν μήνες μέχρι να αποφασίσω μια μέρα να το επιχειρήσω κι εγώ, σίγουρη ότι αποκλείεται το αποτέλεσμα να ήταν … ψωμί.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν ψωμί και μάλιστα πεντανόστιμο!!!
Με 2 μόνο υλικά, χωρίς ζύμωμα και ταλαιπωρία, είχα σε ελάχιστη ώρα έτοιμο ζεστό ψωμάκι.
Από τότε το φτιάχνω πολύ συχνά, και μάλιστα κατά καιρούς το εμπλουτίζω με διάφορα υλικά, όπως το ψωμί της φωτογραφίας.
Πατέ ελιάς, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, τυριά, μυρωδικά διάφορα, γλυκάνισο ή ότι άλλο σας αρέσει, μπορεί να προστεθεί σε αυτό το ψωμάκι.
Και σκέτο όμως, μόνο με τα 2 υλικά και ελάχιστο αλατάκι, είναι εξαιρετικό!!
Πάμε να δούμε πως γίνεται
Χρειαζόμαστε όπως είπαμε
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτάκι μπύρα
ελάχιστο αλατάκι
Το φτιάχνουμε
Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την μπύρα και το αλατάκι και ανακατεύουμε το μείγμα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αν θέλουμε για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι.
Ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά και τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη μακρόστενη φόρμα.Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι το ψωμάκι μας να ροδίσει (περίπου μισή ώρα θέλει στον δικό μου)
Για το ψωμάκι της φωτογραφίας ……
…… άνοιξα την ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με έναν πλάστη.
Άπλωσα στην επιφάνεια πατέ ελιάς. Από πάνω έριξα τριμμένο κρεμμύδι και λωριδίτσες πιπεριάς.
Τύλιξα σε ρολό από την μακριά πλευρά και έψησα την φρατζολίτσα μου όπως περιγράφω παραπάνω.
Δοκιμάστε το πιο εύκολο ψωμάκι!
Θα σας ενθουσιάσει!
Καλή επιτυχία!