Καθ 'όλην την δεκαετία του 1990, η Αργεντινή είχε μια σταθερή ισοτιμία του νομίσματος, γνωστή απλως ως 1:1, με την οποία ένα πέσο ισοδυναμούσε με ένα δολλάριο.
Τώρα, πανικοβλημενη απο μια θεαματική αύξηση των εισαγωγών που διαβρώνουν το εμπορικό πλεόνασμα της, η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρχνερ έχει εισαγάγει αθόρυβα μια πολιτική 1:1. Αλλά αυτήν την φορά, ισχυει για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, αντί για το ξένο συνάλλαγμα.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι εισαγωγείς είναι ελεύθεροι να φέρουν εμπορεύματα στην Αργεντινή, υπό την προϋπόθεση ότι αντιστοιχουν εις αξίαν, δολλάριο προς δολλάριο, με τις εξαγωγές. Η πολιτική έχει ήδη τεθεί σε ισχύ μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων, μερικοί από τους οποίους αναγκάσθηκαν να κάνουν συμφωνίες για την εξαγωγή σόγιας, οινων, βιοντίζελ και φυστικιων, επειδή δεν παράγουν τίποτα στην Αργεντινή που μπορεί να εξαχθεί, καθώς και μεταξυ των εισαγωγεων γεωργικών μηχανημάτων, παιχνιδιων και υποδηματων.
Από αυτήν την εβδομάδα, λεγουν οι εισαγωγείς, ο εμπορικος μηχανισμός εξισορρόπησης, καθώς τον αποκαλεί η κυβέρνηση, έχει επεκταθεί και στα 4.000 ειδη βιομηχανοποιημενων προϊόντων, για τα οποία ισχύουν στην Αργεντινή μη αυτοματοποιημένες άδειες εισαγωγής, που κυμαίνονται από ηλεκτρονικά προϊόντα μεχρι έπιπλα.
"Οι προτασεις υποβαλλονται απο καθε εταιρία χωριστα, και όχι σε επίπεδο ολοκληρου κλαδου εταιριων. Οι εταιρίες πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια εισαγωγής και, παράλληλα, τα σχέδια των εξαγωγών που θα τους επιτρέψουν σε ένα έτος να κρατήσουν το εμπορικό τους ισοζύγιο σε ισορροπία ", εδήλωσε μία επίσημη πηγή.
Κάποιοι στην επιχειρηματική κοινότητα της Αργεντινής έχουν έναν πιο απτο και συντομο τρόπο περιγραφης. "Αυτη (η 1:1 πολιτική) είναι ένα άλλο είδος προστατευτισμού», δήλωσε ο Μιγκουέλ Ponce, διευθυντής θεσμικων σχέσεων στο Επιμελητήριο Εισαγωγέων της Αργεντινής.
Η οικονομία της Αργεντινής βιωνει μια εκρηκτικη αναπτυξη - η ανάπτυξη ήταν σχεδόν 10% κατά το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - και η χώρα απολαμβάνει μια κορυφωση της εγχώριας ζήτησης.
Ο πληθωρισμός πιστεύεται ευρέως ότι ανέρχεται σε περίπου 25% (τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού στην Αργεντινή δεν λαμβάνονται σοβαρα υπόψη από τους καταναλωτές και τους επενδυτές), τα κίνητρα για καταναλωση- και καταναλωση τώρα - είναι παντού. Εφημερίδες είναι συνήθως γεμάτες με διαφημίσεις για να αγοράσει κανεις τηλεοράσεις, υπολογιστές ή λευκά είδη, που προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση σε προγράμματα αποπληρωμής.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, οτι η αξία των εισαγωγών της Αργεντινής έχει ανεβεί στα ύψη. Ήταν 39% υψηλότερη το Μάιο σε σχέση με το Μάιο του 2010, και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από ένα 28% αύξησης του όγκου, και μόνο το 8% αυτής αποδίδεται στις υψηλότερες διεθνεις τιμές, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Συνολικά, η Αργεντινή εσημειωσε εμπορικό πλεόνασμα υψους $ 1,68 δις τον Μάιο, βοηθουμενη απο ρεκόρ εξαγωγων αξίας $ 8 δις. Η Αργεντινή είναι βασικός εξαγωγέας στον κόσμο εμπορευμάτων τροφίμων, ειδικά σόγιας και σογιελαιου, και εκμεταλλευεται την άνθηση των διεθνών τιμών.
Ωστόσο, το εμπορικο πλεόνασμα τον Μαιο ήταν 13% χαμηλότερο από τον Μάιο του 2010, και κατά τους πρώτους πέντε μήνες, το $ 4,77 δις εμπορικό πλεόνασμα ήταν 21% χαμηλότερο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κ. Ponce αναμένει το εμπορικό πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να είναι περίπου $ 8 δις, κάτω από τα $ 11,6 δις το 2010.
Οι αριθμοί των πλεονασματων έχουν επίσης ανασχεθει από την ανάγκη, τα τελευταία χρόνια, για την εισαγωγή ολοένα και αυξανομενων ποσοτητων φυσικού αερίου και καυσίμων για να συμβαδίσουν με την ραγδαία αύξηση της εγχώριας ζήτησης για ενέργεια, που διατηρειται τεχνητά φθηνή από την φιλολαικη κυβέρνηση.
Ο τομέας της ενέργειας είναι έντονα ρυθμιζόμενος και τα χαμηλά τιμολόγια των οργανισμων κοινής ωφέλειας, καθώς οι χαμηλες εγχώριες τιμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγονται στην Αργεντινή, έχουν αποδειχθεί ένα μεγάλο αντικίνητρο για επενδύσεις στον τομέα. Ως αποτέλεσμα, «η Αργεντινή, η οποία το 2006 είχε πλεονασμα $ 5,6 δις στο εμπορικό ισοζύγιο στον τομέα της ενέργειας, θα τελειώσει το 2011 με έλλειμμα εκτιμώμενο σε $ 3 δις," εγραψε μια ομάδα οκτώ επιφανων πρώην υπουργων ενέργειας σε μια έκθεση αυτον τον μήνα.
"Αν όλες οι χωρες εφαρμοσουν την ίδια 1:1 εμπορική πολιτική, όπως η Αργεντινή, το εμπορικό πλεόνασμα θα εξαφανισθεί - είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», είπε ο κ. Ponce.
Η κυβέρνηση, η οποία επίσης επιτρέπει στις εταιρίες που δεν έχουν τίποτα να εξάγουν να συνεισφέρουν κεφάλαια ωστε να επιτρέψουν δολλάρια να έλθουν στην χώρα, λέγει οτι η 1:1 πολιτική στον τομέα των αυτοκινήτων, θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο στην αυτοκινητοβιομηχανία κατα 4 δισ. δολλάρια το 2012.
Η πρόσδεση της Αργεντινής σε σταθερη ισοτιμια νομίσματος απεδείχθη μια καταδικασμένη πολιτική σε βάθος χρόνου και κατέρρευσε θεαματικά οταν η Αργεντινή εχρεοκοπησε με 100 δισεκατομμύρια δολλάρια δημοσιο χρεος το 2001. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ελπίζει οτι η νέα πολιτικη 1:1 θα τα καταφέρει καλλίτερα.
Πηγη : Financial Times