[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Για αυτή την περιβόητη συνταγή έχουν ειπωθεί πολλά. Τι ότι την έπαιρνε ο ιδιοκτήτης μαζί του κάθε βράδυ μην του την κλέψει κανείς, τι ότι την έκρυβε στο αυτοκίνητό του, μια που ούτε το σπίτι του δεν εμπιστευόταν. Λέγεται δε ότι αποτελείται από 40!!! διαφορετικά μπαχαρικά. Και αναρωτιέμαι μήπως το πολύ μπαχαρικό είναι για να «καμουφλάρει» την πρώτη ύλη που δε φημίζεται ότι είναι και η καλύτερη; Τέλος πάντων, η συγκεκριμένη συνταγή 40 μπαχαρικά δεν προτείνει, προτείνει 7 και είναι σαφέστατα πολύ πιο υγιεινή, χωρίς να υστερεί σε γεύση.
ΥΛΙΚΑ
Για 5 άτομα
8-10 κομμάτια κοτόπουλου (στήθη, μπουτάκια, φτερούγες) μαζί με το κόκκαλο
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο εστραγκόν
½ κουταλάκι του γλυκού ξερό chervil (φραγκομαϊντανός)
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα chives (είναι είδος φρέσκου κρεμμυδιού, θα το βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε γλαστράκι σε φυτώριο)
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne
1-2 σκελίδες σκόρδου συνθλιμμένες με το ειδικό εργαλείο
1 αυγό
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα πολύ μεγάλο μπωλ αναμείξτε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, όλα τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το αυγό και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Αφού τα αναμείξετε όλα καλά, προσθέστε το αλεύρι και δουλέψτε το με τα χέρια σας. Αναμείξτε μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και το κοτόπουλο να καλυφθεί πλήρως. Αν χρειάζεται προσθέστε αλεύρι ή νερό, αν είναι πολύ υδαρές ή πολύ στεγνό. Ο χυλός θα πρέπει να είναι αρκετά στεγνός, όχι όμως να έχει τη μορφή πούδρας, γιατί θα πρέπει να κολλήσει καλά στο κοτόπουλο.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι βάλτε ελαιόλαδο μέχρι ύψους 2 εκατοστών και σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί ανεβάστε τη θερμοκρασία σε υψηλή και βάλτε τμηματικά τα κομμάτια κοτόπουλου. Σκεπάστε το τηγάνι, χαμηλώστε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήστε για 7 λεπτά να μαγειρευτούν. Ξεσκεπάστε το τηγάνι, γυρίστε το κοτόπουλο και τηγανίστε για άλλα 7 λεπτά με ξεσκέπαστο καπάκι. Ξαναγυρίστε το κοτόπουλο και τηγανίστε για ακόμη 5 λεπτά, γυρνώντας το όσες φορές χρειάζεται ώστε να αποκτήσουν και οι δύο πλευρές ένα ωραίο χρυσό καφέ χρώμα.
Αφού ψηθούν βάλτε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Τρώγονται ζεστά, αλλά και κρύα.
Tip: -Το σημαντικό σ’ αυτή τη συνταγή είναι η θερμοκρασία του λαδιού. Η ιδανική θερμοκρασία τηγανίσματος είναι οι 185
οC. Η θερμοκρασία είναι σωστή αν ρίχνοντας ένα κομμάτι ψωμιού σχήματος κύβου και με πλευρά 5 εκατοστών περίπου αποκτήσει χρυσό καφέ χρώμα σε περίπου 60 δευτερόλεπτα.
-Όταν έχετε τη σωστή θερμοκρασία προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου ένα – ένα, χωρίς να δημιουργήσετε συνωστισμό, γιατί πέφτει η θερμοκρασία και δεν τηγανίζονται καλά. Δείξτε λίγη υπομονή και τηγανίστε σε δύο ή τρεις δόσεις. Το αποτέλεσμα θα σας διακαιώσει.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living