1 μεγάλη βάση μαρέγκας
1 κουτί 500 γρ. κρέμα γάλακτος ζωική ή φυτική χτυπημένη σε σαντιγί με 2 βανίλιες και 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη.
1 κουβερτούρα λιωμένη
φράουλες
αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο
σάλτσα φράουλας (προαιρ.)
Για να φτιάξετε τη μαρέγκα
4 ασπράδια
1 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι ή ½ κ.γλ. κρεμόριο
1 βανίλια
Για τις μαρέγκες
Χτυπώ τα ασπράδια με το αλάτι ή κρεμόριο, τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη σε μαρέγκα πηχτή. Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύω απαλά για λίγο.
Στρώνω ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα φούρνου.
Στη συνέχεια, με τα 3/4 της ποσότητας της μαρέγκας φτιάχνουμε μια βάση διαμέτρου περίπου 22-24 εκ., πάνω στη λαδόκολα που έχουμε καλύψει τη λαμαρίνα. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε την υπόλοιπη μαρέγκα στις άκρες της βάσης, ώστε να υπερυψωθούν και να σχηματίσουν μια «φωλιά».
Ψήνω τη «φωλιά» για 1 ώρα και 30 λεπτά, στους 120 °C. Στη συνέχεια σβήνω το φούρνο, αλλά αφήνω μέσα τη μαρέγκα, μέχρι να κρυώσει τελείως. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ και να μείνει στο φούρνο όλη τη νύχτα και να τη χρησιμοποιήσουμε την επομένη.
Συναρμολόγηση
Βάζω τη μαρέγκα σε πιατέλα, πάνω στρώνω τη λιωμένη κουβερτούρα και την αφήνω λίγο στο ψυγείο να στερεοποιηθεί.
Μετά απλώνω τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας
Πάνω στη σαντιγί τοποθετώ σε διάφορα σχέδια τις φράουλες ή και άλλα φρούτα ανάλογα με την εποχή.
Τελειώνω με αμύγδαλο φιλέ.
Μπορούμε ,όταν τη σερβίρουμε, να περιχύσουμε με σάλτσα φράουλας.
Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σάλτσα σοκολάτας και να περιχύνουμε το κάθε κομμάτι που θα σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη φτιάχνω και σε μορφή τάρτας και σε μορφή τούρτας(με 2 στρώσεις μαρέγκα και ανάμεσα σαντιγί με μικρά κομμάτια φράουλας μαριναρισμένα και στραγγισμένα)..
Μια άλλη παραλλαγή είναι να φτιάξουμε το γλυκό αυτό ατομικό σε ποτήρι. Αρκεί να σπάσουμε τις μαρέγκες και να τις μοιράσουμε σε ποτήρια. Πάνω να τοποθετήσουμε σαντιγί, μετά φράουλες και τέλος αμύγδαλο. Ραντίζω με σάλτσα φράουλας ή σοκολάτας.